Rejseoplevelser:

Karsten og Lis Jespersen fra Kjellerup, besøgte Smag Toscana i marts 2012

En rigtig god oplevelse
Vi ankom til Firenze lørdag den 17. marts i et meget tidligt forår i Toscana. Vi blev afhentet af Roald og praktikanten Mia. Turen til Marciano Della Chiana blev en forsmag på det meget velfungerende ophold. Der var sikker styring og fart på, hyggelig og ligefremt samvær.
Ankommet til huset var der efter indkvartering på de gode værelser en drink i haven i dagens sidste solskin - og en hyggelig snak. Aftensmaden blev serveret af Majbritt, Roald og Mia. Det samme blev den gode morgenmad hver dag, men ellers indtog de tre rollerne som opvaskere.

Ugens program var spændende, morsomt og godt.
Det blev afviklet i en god stemning med megen humor, megen mad og enormt megen service. Stemningen og den gode afvikling støttes af kokken Ryan, Majbritt, Roald og Mia. Ryan er en god kok og en god pædagog, som fint fornemmede, hvordan den enkelte i gruppen skulle udfordres. Hertil fik han en næsten usynlig hjælp af Majbritt og Roald.

Undervejs i det hele bed foråret sig fast i Toscana. Træer og buske sprang ud, temperaturen steg. Vi lindede lidt på tøjet, når vi sad i solen. Afslutningen på turen var transport til Firenze i stærkt solskin. I Firenze tog vi afsked med Majbritt og Roald med tak for en god ferie.

Afslutningsvis vil vi gøre opmærksom på, at Roald er en fremragende sanger - tenor - med speciale i Farinelli: Herren som skabte dette bord. Han skal nok opfordres.

Karsten Jørgensen og Lis Jespersen
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vera, Jane og Lene, fra Vera's Vine i Vrå, besøgte Smag Toscana i 2011

Kokkekursus hos Smag Toscana i Marciana della Chiana
I sommer læste vi om kokkeskolen Smag Toscana i Jyllandsposten. Det så rigtig spændende ud, så i samråd med Jens inviterede jeg vores to døtre Lene og Jane til at tage med mig på en uges kokkekursus. Det passede os bedst først i oktober, og på det tidspunkt var der heldigvis også plads på kurset.

Da vi alle er meget interesseret i mad, især italiensk, så havde vi store forventninger til kurset. Der skal lige tilføjes, at vi i det daglige arbejder med italiensk vin og specialiteter i vores vin butik (Jens og jeg) Pigerne har andet arbejde, men er ”opflasket” med interessen. Det var således med åbent sind vi drog af sted til Billund, hvorfra vi skulle flyve til Firenze via Frankfurt. Det gik også fint, indtil vi opdagede, at de ikke havde fået vores bagage med til Firenze. Vi meldte bagagen savnet og fik hver en overnight kit i lufthavnen.

Vores værter og to af de andre deltagere ventede troligt på os og kørte os til Villa Poggia, dejligt stort typisk italiensk hus, hvor vi fik anvist vores værelser. Næste morgen hilste vi på de andre to deltagere. Vi var i alt 7 deltagere på kurset. Godt antal. Vi fik hver dag dejlig morgenmad, serveret af værtsparret.

Lidt senere på formiddagen kom kokken Ryan og delte opgaverne ud og dem var der mange af, for søndagsfrokosten og alle de efterfølgende måltider bestod af 4 retter. Det varede 3 timer med at lave maden, så der var ikke nogle nemme løsninger, men resultatet var også der efter. Jeg har vist aldrig før fået så meget godt mad. Hver dag lavede vi en ny slags pasta, gnocci, som jeg ellers ikke har kunnet lide, smagte godt i Ryans version. Stegt and fyldt med salsiccio pølser, pici med anderagu, saltimbocca, osso buco, tiramisu var nogle af de mange, mange retter vi lavede og spiste i løbet af ugen.

Der var en rigtig hyggelig stemning i køkkenet, Majbritt og Roald, kokken Ryan og praktikanten Maj var rigtig gode til at hygge om os og servicere os. Da vi ikke havde fået vores bagage om søndagen, fik vi tilbudt, at låne tøj af de andre deltagere og af Majbritt. Det var rart. Efter siestaen gik vi op til byen for at spise på den lokale restaurant Osteria la Vecchia Rota. Det var en stor oplevelse, maden var rigtig lækker og indehaveren var en oplevelse for sig. Han var en meget spændende skovtroldagtig person, som levende fortalte om sin mad.

Da vi kom tilbage fra Montepulciano mandag eftermiddag var vores bagage kommet. Det var rart. Således gik det slag i slag med tur til Siena , besøg hos slagter Belli, som laver nogle fantastiske skinker og pølser af Cinta Senese, en sortbroget svinerace. Skinkerne kendes på at tæerne er bibeholdt på skinkerne. Vi fik lov at smage på varerne. Lækkert. Vi var også på marked, hvor vi forsøgte, at købe nogle af de redskaber, som pludselig var nødvendige i vores eget køkken. Det lykkedes også i nogen grad. Vi havde også fået nys om, at der var et stort Outlet Marked i nærheden. Vores flinke medkursister, der var kørende i bil tilbød at køre os derhen og hente os igen, der var rigtig skønt at have rigelig med tid til at se på tøj, sko og tasker.

Da vi kom hjem med fyldte bæreposer, havde Majbritt, Maj og Roald lavet lækker grillmad, som vi spiste udenfor, det var godt nok rart i oktober måned. Den sidste tur gik ud til en lokal vinproducent, hvor værtsparret fik deres vin fra. Vi smagte 4-5 forskellige slags vin og fik dertil bruschetta ,pølse og skinke.

Om aftenen lavede vi festmad og bordet var pyntet ekstra flot. Rigtig hyggeligt. Det har været en fantastisk uge. Søde og rare værter. Velorganiseret. Højt serviceniveau.

Jeg vil på det varmeste anbefale det til andre. Efter en fly aflysning med omdirigering til Bologna, med overnatning på hotel Sheraton er vi igen hjemme og kan næsten ikke vente med at afprøve retterne.

Vera Jensen

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Paal og Kirsten fra Norge, besøgte Smag Toscana September 2011

Vi leste om Smag-Toscana i det danske ukebladet Søndag og avisen Berlingske. Dette var noe for oss, to halvgamle nordmenn, tenkte vi. Vi valgte 4 dager på kokkeskolen med utflukter og opplevelser, og 3 dager i Firenze etterpå.


Vi har lenge hatt et ønske om å se og oppleve Toscana. Vi ville ha med det hele: Kunst, landskap, mat og vin.

I tillegg fikk vi:
Vennlighet, varme og raushet av vertsparet Majbritt og Roald Solberg.
Atmosfære og frodighet i vakre villa Poggio, ca. 300 år gml med stor have og flott basseng
Det Toscanske kjøkken fra grunnen
Profesjonalitet både når det gjaldt kjøkken med utstyr og dyktig kokk
Slakter Belli med omvisning i slakteriet og smaksprøver av skinker og pølser
Besøk på lokale Osteriaer med god mat og vin
Vingård med sjarm. Omvisning og smaking av 5 viner med gode antipasti håndlaget av mor selv.
Måltider servert ved vakkert dekket langbord ute. Maten vi selv hadde laget ble servert av kokken Ryan
Besøk i byene Monte Pugliano og Cortuna

Reise og opphold fra lørdag til onsdag:
Vi reiste med SAS til Frankfurt og Lufthansa videre til Firenze. Der ble vi hentet av verten Roald. Ca. en times kjøretur i vakker toscansk natur.
Vi bodde i et deilig luftig soverom med vifte i taket og eget bad.

Onsdag formiddag kjørte Roald oss til byen Arezzo. Herfra tok vi toget til Firenze. En vakker togtur på ca. 1,5 timer som kostet oss 6 Euro.
Fra vi ”sjekket” inn på kokkeskolen og til vi ble kjørt til togstasjonen i Arezzo onsdag formiddag var ”all included”. Fra deilig frokostbuffet med nystekte rundstykker, til alle måltider og vin/drikke både hjemme og ute, (De som er en hel uke og har en dag i Siena må selv sørge for lunsj der.)

Hva vi laget av mat og drikke:
Tre typer pasta: Cavatelli, picci, ravioli
Mange typer antipasti
Saltimbocca, ovnsbakt kanin, anderagu, grillede oksekoteletter med tilbehør
Pannacotta, innkokte pærer med spennende saus, tiramisu laget fra grunnen (skal aldri mer spise ferdigkjøpt)
Limoncello (sitronlikør)
Mirakel urte salt

Vi fikk alle oppskriftene. Vi fikk også en liten flaske Limoncello og et glass med mirakel urte saltet til å ta med hjem.

Dette var en opplevelse for livet! Vi lærte mye, så og opplevde, smakte og luktet samt traff herlige mennesker. Dessuten ga den gode stemningen og gode humøret oss masse latter og godt humør. TUSEN TAKK.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Christian Vallø Rise, besøgte Smag Toscana i April og Juli 2011, samt April 2012.

På engang poetisk, skræmmende, tros omvendende og prinsesseagtig, Lemoncello en drik for modige mænd og stærke kvinder.

Lemoncello er bare en af de fantastiske oplevelser man får med sig hjem fra Smag Toscana, og en af de ting der heldigvis vil forfølge en for resten af livet. Den friske smag af citroner, skarpheden på tungen, den lette brænden i halsen, eftersmagen af citroner og sukker, og den ro der falder over en efter bare et lille glas.. – Det beskriver meget godt mine dejlige oplevelser med Smag Toscana, en ferie af dem man tænker tilbage på med et smil, og elsker at fortælle om..

Turen til Toscana er helt fantastisk i bil, hvis man kan lide at køre i bil og ligesom mig skal have fyldt vinskabet og køleskabet der hjemme, og det kan gøres på en 16-18 timer. Især turen igennem Østrigske bjerge er en oplevelse og kan det times med en tidlig morgenstund bliver det ikke bedre. Smag Toscana huserer i VillaPoggio der ligger lidt uden for byen Marciano Della Chiana, i et charmerende og fredeligt område. Forholdene er bestemt i orden og i en charmerende italiensk stil og med moderne faciliteter. Området er perfekt til gode løbe og cykleture, og det er en god ide at få rørt sig lidt, taler af erfaring.

Værterne Majbritt og Roald sørger for at man føler sig hjemme med det samme, man fornemmer straks at her er der plads til at man kan hygge sig og have det sjovt. Der er lavet en ugeplan for hvad man skal igennem og denne følges, men man bestemmer selv om man vil med, og man om formiddagen hellere vil ligge ved poolen i stedet for at lave ravioli (men hvem vil dog det). Rammerne er skabt for en fantastisk uge og man er som gæst selv med til at skabe og bidrage til at det bliver en helt særlig oplevelse.

Ryan er kokken der fører os sikkert igennem retterne og der er mange af dem, i starten tænker man det her er da for vildt, men sidst på ugen så er man mere rolig og kaster sig de nye spændende opskrifter. Undervisningen er uhøjtidelig og der tages hensyn til de enkles evner i et køkken eller mangel på samme, men det er bestemt en del af charmen og der grines meget. Kokken er god til at lære fra sig og man lærer hurtigt nogle af alle de gode fif der gør så mange ting i et køkken noget nemmere. Der er altid plads til at man kan komme med gode ideer, men der er ingen tvivl om hvem der er chefen..

Kvaliteten af maden er helt på toppen, og krydderurterne er friske fra egen have, olien er fra oliven træerne i haven, og det smager fantastisk men man laver det jo også selv.

Programmet for ugen er dejligt afvekslende og turene til slagter Belli og de hyggelige byer i omegnen er kærkommen afveksling uden at det er for meget. Turen til vingården og vinsmagningen er en stor oplevelse, - bare at opleve den passion for vin, som de har, er fantastisk også de soltørrede tomater mums. Her er endnu en grund til at have bilen med, men pas på overvægten.

Atmosfæren i huset er dejligt afslappende og uhøjtidelig og man finder hurtigt ind i en rutine af hygge, afslapning og fantastiske oplevelser i køkkenet og ikke mindst ved bordret hvor kokken behændigt serverer den mad man selv har lavet, med rigtigt gode vine og stor charme..

Jeg har nu været på madkursus med Smag Toscana 2 gange, og begge gange har været unikke og dejlige oplevelser, med vidt forskellige og dejlige mennesker. Og jeg er helt sikker på at jeg ikke har været der for sidste gang. Tak til Værterne for nogle dejlige dage…

Og endnu engang så lige et ord om den fantastiske drik lemoncello, hvis i ser den på hylden i et supermarked så lad den stå det er slet ikke det samme.. Lemoncello skal laves med ægte kærlighed og efter kokken Ryans opskrift..

Mine varmeste anbefaler til dette dejlige sted..
Christian Rise -en mad glad dreng..
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poul og Margith, Fårup og Endelave, besøgte Smag Toscana i Maj 2011

Vi rejste fra Billund en onsdag aften først i maj og landede i Pisa fem minutter i midnat. Vi havde på forhånd bestilt plads på et hotel i nærheden af lufthavnen for en enkelt nat. Torsdag formiddag hentede vi en udlejningsbil i lufthavnen og kørte ud til "Det skæve tårn", det skal man jo se, det er så også det eneste jeg syntes er interessant ved Pisa. Vi besøgte Giacomo Puccinis hus i Torre del Lago, bestemt værd at besøge.

Derefter gik turen til Lucca hvor vi havde bestilt to overnatninger. Lucca er interessant fordi det er den eneste by som har en helt intakt bymur. En hyggelig by med smalle gader gamle huse og høje tårne.

Lørdag kørte vi sydpå over bjergene, det kræver god tid men en speciel tur når man kommer fra det flade Danmark. Vi ankom til VillaPoggio ved nitiden lørdag aften. Madoplevelsen startede med det samme, Majbritt og Roald havde lasagne klar, fremstillet af gæsterne i ugen før, lækkert.

Der var to gæster fra forrige uge som skulle blive tre dage mere, de ville se lidt mere af Toscana inden de drog hjem.

Søndag mødte vi kokken Ryan Hanley som er amerikaner første gang, han er rigtig god til italiensk mad, fyldt med dejlig humor og er god til at lære fra sig. Vi skulle lave søndagsfrokost på Toskansk maner. Vi fik lavet mange rigtig lækre retter, det lover godt for resten af ugen. Søndag aften spiste vi på en lokal restaurant, i den nærliggende landsby Marciano Della Chiana, en del af ugeprogrammet.

En fantastisk uge med masser af sjov, hygge og fantastisk mad. Vi var hos en slagter med produktion af skinker, pølser m.m. Vi var på besøg på en vingård med rundvisning og vinsmagning med frokost, super oplevelse, god mulig hed for at stille spørgsmål både til dyrkning og fremstilling af vin.

En anden dag var vi på det lokale marked hvor man kunne købe alt, lige fra naturligvis grøntsager, skinker m.m. til sko, køkkenredskaber og tøj i lange baner. Vi skulle selvfølgelig også prøve en slags lokal fastfood, udbenet pattegris fyldt med diverse krydderier derefter helstegt, man køber så et brød som er flækket og fyldt med skiver fra grisen.
”Hjemme” igen havde kokken fridag så vi lavede mad uden hans hjælp med de varer som Roald og Majbritt købte på markedet, lækker grillmad.

En formiddag kørte vi selv til et ”outlet” marked i nærheden, masser af butikker med diverse mærkevarer, hvor meget der er at spare ved jeg ikke helt.

Kurset slutter med morgenmad lørdag, vi skulle først hjem søndag. Så vi havde bestilt en ekstra overnatning. Lørdagen brugt vi på en tur til den sø som hedder Lago Trasimeno ved byen Castiglione og Cortona. Det var rart at have en ekstra dag, med mulighed for at se lidt af det som blev snakket om i løbet af ugen.

Søndag var det nordpå til Pisa og med flyveren hjem til Danmark.
Alt i alt en fantastisk tur med masser af madoplevelser, et fantastisk sted, flotte omgivelser og dejlige mennesker.

En stor tak til Majbritt og Roald for en fantastisk uge hos dem.
Mange hilsner fra Margith og Poul
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Aase Nielsen Esbjerg, besøgte Smag Toscana i uge 43 2010

Netop hjemvendt fra en uges ophold i Toscana, får jeg lyst til at dele vores oplevelse med andre. Vi er et par i midten af 50- erne, der godt kan lide god mad og vin. Jeg havde fundet ”Smag Toscana” på nettet, men havde ikke hørt om nogen der havde været dernede, så det var med stor spænding og lidt nervøsitet vi tog af sted på en tiltrængt ferie. Vi ankom lørdag, sidst på eftermiddagen, hvor vi blev modtaget af Majbritt og blev indkvarteret. Huset er, hvad jeg vil betegne som, typisk italiensk. Der var gjort meget ud af at skabe hyggelige rammer, gode værelser, og gode fællesfaciliteter. Fra det øjeblik vi ankom, fornemmede vi Majbritt og Roalds store passion for Toscana, og deres ønske om at vi andre skulle opleve Toscana så autentisk som muligt. Alt hvad vi foretog os, - alle de steder vi besøgte var nøje udvalgte, både slagteren, den lokale ”kro” og vingården. Ikke noget stort og prangende, men steder, hvor personerne var stolte af det de lavede, og på samme måde som Majbritt og Roald, ønskede at vi skulle opleve det bedste fra Toscana, og ja! - det var svært ikke at blive begejstrede.

Ud over alle de indtryk vi fik, når vi var ude af huset, var der madlavningen, som jo i bund og grund var det der havde fået os til at tage på den type ferie. Det toskanske køkken kaldes ”de fattiges køkken”, forstået på den måde, at alt bliver brugt, men efter at have prøvet det en uge, vil jeg driste mig til at kalde det ” de riges køkken”. For hvor er det berigende at få vendt op og ned på indgroede vaner. Her bruges alt, - intet går til spilde, og det tror jeg er sundt at blive mindet om. Kokken Ryan, gjorde meget ud af at alle var godt tilpas, og fik noget ud af at lave mad. Det var lige meget, om man var nybegynder eller rutineret, han har tålmodigheden til, at alle får prøvet alt. Min mand havde nok forestillet sig at han skulle hakke og snitte og lave det grove, men efter første dag, at blive kastet ud i dessert, med deling af æg og stivelse med husblas, var linien ligesom lagt, og så vokser man jo med opgaven. Alt i køkkenet, udføres med godt humør og et glas vin inden for rækkevidde, det er jo trods alt ferie, og selvom vi havde været i gang det meste af dagen, var der overskud til fælleshygge om aftenen. Vi kom der jo alle fordi vi havde et til fælles: Glæden ved maden, vinen og livet. Tak til Majbritt og Roald, for en uforglemmelig ferie.

NB! Inden vi tog af sted, synes vi at prisen for en uge var høj. Men når man gør ferieregnskabet op bagefter, er den yderst rimelig. Det eneste vi har betalt ud over det vi betalte hjemmefra, var frokost 1 dag. Husets vin, kaffe, the og vand var til fri afbenyttelse under opholdet, og maden fik vi i rigelige mængder.

Aase og Lars, Esbjerg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------